SCRUM op het Hanze College

De afgelopen jaren is Scrum een begrip geworden op het Hanze College. Een werkvorm die ooit begon bij het vak mens & natuur werd uiteindelijk verder de school in gebracht. Ondertussen hebben 12 docenten van verschillende vakken de scrumopleiding met succes afgerond. Naast de lessen mens & natuur zie je Scrum bijvoorbeeld ook terug bij de projectweken voor onze eerste en derdejaars mavoleerlingen.

Waarom Scrum?

Wij vinden het erg belangrijk dat leerlingen niet alleen het vak leren maar ook belangrijke executieve vaardigheden. Door het werken volgens de Scrum methode leren leerlingen plannen, samenwerken, zelfstandig werken, reflecteren op hun eigen handelen, enzovoorts.  Met Scrum werk je in een groepje aan de opdrachten die bij het vak horen. Samen met je groepje maak je een planning voor het werk. Vervolgens ga je samen aan de slag met de opdrachten. Je helpt elkaar waar dat nodig is.

Heb jij moeite met een onderwerp? Een klasgenoot is er misschien heel goed in en kan jou helpen. Bij een ander onderwerp is dit misschien weer omgedraaid. Als het werk klaar is ga je samen evalueren: hebben jullie goed samengewerkt? Wat kan er beter? Daarna begin je aan een nieuw stukje van de leerstof. Op die manier kan je met en van elkaar leren! Continu probeer je jezelf iets te verbeteren.  Kortom: met Scrum leer je niet alleen het vak maar geven we je de kans om jezelf verder te ontwikkelen.